Φραγκιαδάκης Εμμανουήλ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ DDS, MSc
Έβανς 8, Ηράκλειο Κρήτης

ΡΑΝΤΕΒΟΥ:2810 - 284063

Ενδοδοντία (Απονεύρωση)

Σκοπός στην ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι η αφαίρεση του πολφού (μικροαγγεία-νεύρα) του δοντιού που βρίσκεται στο εσωτερικό του, και τελικά η άσηπτη και ερμητική έμφραξη των ριζών του δοντιού. Στην κλασσική ενδοδοντία η παραπάνω διαδικασία γίνεται με χρήση μικροεργαλείων χειρός (βελόνες) ενώ η ερμητική έμφραξη επιτυγχάνεται στιβάζοντας πολλούς κώνους από το μόνιμο εμφρακτικό υλικό με τη την τεχνική της πλάγιας συμπύκνωσης. Η όλη διαδικασία χρειάζεται συνήθως 3 επισκέψεις.

Σκοπός στην ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι η αφαίρεση του πολφού (μικροαγγεία-νεύρα) του δοντιού που βρίσκεται στο εσωτερικό του, και τελικά η άσηπτη και ερμητική έμφραξη των ριζών του δοντιού. Στη σύγχρονη ενδοδοντία η παραπάνω διαδικασία επιτυγχάνεται με τη χρήση μηχανοκίνητα περιστρεφόμενων μικροεργαλείων που προσαρμόζονται σε ειδική χειρολαβή. Ο αριθμός των μικροεργαλείων σε αυτή την περίπτωση είναι μικρότερος από αυτόν της κλασσικής μεθόδου και ο χρόνος της θεραπείας αρκετά συντομότερος. Η ερμητική έμφραξη επιτυγχάνεται τοποθετόντας 1 κώνο από το μόνιμο εμφρακτικό υλικό και θερμό εμφρακτικό υλικό που ρέει, με τη την τεχνική της κάθετης συμπύκνωσης. Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε 2 ή ακόμη και 1 επίσκεψη.

Όταν έχει χαθεί μεγάλο μέρος του δοντιού (>40%) είτε λόγω μεγάλης τερηδόνας είτε λόγω σπασίματος (κατάγματος) είτε λόγω προηγηθείσας απονεύρωσης του δοντιού, τότε συχνά το δόντι πρέπει να αποκαθίσταται με ενδορριζικό άξονα για την ενίσχυσή του. Το υλικό κατασκευής ποικίλει από ανθρακόνημα ή υαλόνημα στους προκατασκευασμένους άξονες, ή από κράματα μετάλλου και χρυσό στους χυτούς άξονες. Η επιλογή του τύπου άξονα που θα χρησιμοποιηθεί γίνεται από τον οδοντίατρο επί τη βάσει των ιδιοτήτων των αξόνων που αφορούν: τη βιοσυμβατότητα τις φυσικοχημικές ιδιότητες τα χαρακτηριστικά χειρισμού την αισθητική το οικονομικό κόστος

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια απονεύρωση μπορεί να μην πάει καλά. Μία από τις λύσεις που έχει στη φαρέτρα του ο οδοντίατρος είναι η ακρορριζεκτομή. Ακρορριζεκτομή είναι η χειρουργική μικροεπέμβαση εκτομής του ακραίου τμήματος της ρίζας ενός δοντιού και η αφαίρεσή του, μαζί με τους γύρω του παθολογικούς ιστούς, που συχνά είναι και αυτό που ευθύνεται για τις περισσότερες αποτυχημένες ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις).