Φραγκιαδάκης Εμμανουήλ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ DDS, MSc
Έβανς 8, Ηράκλειο Κρήτης

ΡΑΝΤΕΒΟΥ:2810 - 284063

Οδοντιατρικά Άρθρα

Αθλητικά αναψυκτικά/ποτά και δόντια...

Τα αθλητικά αναψυκτικά/ποτά βλάπτουν τα δόντια?

Σύμφωνα με έρευνα Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το κιτρικό οξύ που περιέχεται στα αθλητικά αναψυκτικά και ποτά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αγελάδες ενώ στα πλαίσια της έρευνας κόπηκε μεγάλος αριθμός δοντιών στη μέση και τοποθετήθηκαν σε αθλητικά αναψυκτικά και ποτά. Η εμβάπτιση των δοντιών ήταν διάρκειας 90", που προσομοιάζει και τη διάρκεια επαφής των δοντιών με τα αναψυκτικά ποτά στη διάρκεια της μέρας.

Φροντίζοντας τα ούλα και τα δόντια του παιδιού σας

Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις των γονιών είναι:

Πότε και πώς  πρέπει να ξεκινάει η στοματική υγιεινή τού παιδιού;

Πριν ακόμη εμφανιστεί  το 1ο δόντι, το στόμα τού βρέφους είναι εκτεθειμένο σε μικρόβια και βακτήρια πού αναπτύσσονται από τα σάκχαρα και τα άμυλα των τροφών, τον αέρα ή ακόμη και άμεσα από τη μητέρα. Το σάλιο τού βρέφους αποτελεί  τη "φυσική" προστασία απέναντι σε αυτά.

Βούρτσισμα δοντιών

Οτι κι αν κάνει ο οδοντίατρος σας θα αποτύχει αν δεν έχει εσάς σύμμαχο. Από εσάς εξαρτάται η διατήρηση της στοματικής σας υγείας μέσω του σωστού βουρτσίσματος των δοντιών σας, της χρήσης νήματος και της σωστής διατροφής.

Πάνω στα δόντια σας δημιουργείται ένα αόρατο, κολλώδες στρώμα, η πλάκα. Τα μικρόβια της πλάκας διασπούν το άμυλο των τροφών και παράγουν οξέα, που διαλύουν την αδαμαντίνη του δοντιού, προκαλώντας τερηδόνα.

Στοματική Υγιεινή

  • Γιατί η οδοντική πλάκα είναι επικίνδυνη;

Πολλές τροφές ενεργοποιούν τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας ώστε να παράγουν οξέα. Τα οξέα αυτά επιτίθενται στα δόντια και προκαλούν τερηδόνα. Εκτός όμως από αυτό, η πλάκα παράγει προϊόντα που ερεθίζουν τα ούλα. Τα ερεθισμένα ούλα είναι κόκκινα, πρησμένα και ματώνουν εύκολα. Έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, τα ούλα απομακρύνονται από τα δόντια και δημιουργούνται θύλακοι (αυλάκια) μεταξύ τους. Αυτοί γεμίζουν ευκολότερα με μικρόβια και, αν τα ούλα δεν θεραπευτούν, το οστό γύρω από το δόντι μπορεί να καταστραφεί, τα δόντια να αρχίσουν να κουνιούνται και τελικά να πρέπει να εξαχθούν.