Φραγκιαδάκης Εμμανουήλ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ DDS, MSc
Έβανς 8, Ηράκλειο Κρήτης

ΡΑΝΤΕΒΟΥ:2810 - 284063

Αθλητικά αναψυκτικά/ποτά και δόντια...

Τα αθλητικά αναψυκτικά/ποτά βλάπτουν τα δόντια?

Σύμφωνα με έρευνα Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το κιτρικό οξύ που περιέχεται στα αθλητικά αναψυκτικά και ποτά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αγελάδες ενώ στα πλαίσια της έρευνας κόπηκε μεγάλος αριθμός δοντιών στη μέση και τοποθετήθηκαν σε αθλητικά αναψυκτικά και ποτά. Η εμβάπτιση των δοντιών ήταν διάρκειας 90", που προσομοιάζει και τη διάρκεια επαφής των δοντιών με τα αναψυκτικά ποτά στη διάρκεια της μέρας.

 

Διαπιστώθηκε μερική διάβρωση της αδαμαντίνης, μαλάκυνση της οδοντικής ουσίας και σχετική εξασθένιση των δοντιών. Μάλιστα, το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη βλάβη στα δόντια. Η αλλοιωμένη αδαμαντίνη, που προκύπτει από τη συχνή κατανάλωση αναψυκτικών με κιτρικό οξύ, είναι πιο επιρρεπής στην αποτριβή από την εφαρμογή της οδοντόβουρτσας.

 

Συστήνεται ο περιορισμός κατανάλωσης αθλητικών αναψυκτικών/ποτών πλούσιων σε κιτρικό οξύ. Σκόπιμη κρίνεται η αναμονή τουλάχιστον 30' από τη λήψη τέτοιων αναψυκτικών μέχρι το βούρτσισμα καθώς έτσι διαφαίνεται μειωμένης έκτασης αποτριβή των δοντιών. Αν παρ’όλα αυτά γίνεται συχνή λήψη αθλητικών αναψυκτικών και ποτών, καλό θα ήταν να συζητηθεί το θέμα με τον οδοντίατρο για λήψη μέτρων όπως η εφαρμογή ειδικών ουσιών επαναμεταλλικοποιήσης και εξουδετέρωσης των οξέων για την προστασία της αδαμαντίνης και των δοντιών εν γένει.